بنه یا پسته کوهی یا ونوشک در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و کردستان میروید. از صمغ و میوه گیاه بنه برای مصارف دارویی و صنعتی استفاده میکنند. همچنین با این گیاه ترشی درست میکنند که مانند
ترشی خرفه یا دیگر ترشیهایی که با سبزیجات تهیه میشود، طعم و مزه بسیار خوبی دارد. در ادامه طرز تهیه ترشی بنه را خواهید خواند.
طرز تهیه ترشی بنه
مواد لازم |
بنه یا ونوشک |
۱ کیلوگرم |
سرکه |
به مقدار لازم |
نمک |
به مقدار لازم |
سبزی (ترخون و نعناع) |
به مقدار لازم |
فلفل سیاه، زیره، سیاه دانه |
به مقدار لازم |
زمان لازم برای آماده کردن ترشی ۱ ساعت
دستور تهیه ترشی بنه
- بنه را بشویید و در یک آبکش بریزید تا آب اضافی آن برود.
- بنه را میتوانید با شاخه ترشی کرده و یا آن را دانه کنید. اگر دوست دارید دانه باشد، پس از شستن بنهها را دانه کنید سپس در شیشه بریزید.
- سبزی ترشی را بشویید و صبر کنید تا خشک شوند. سپس آنها را خرد کرده و به شیشه اضافه کنید.
- سپس کمی فلفل سیاه، زیره و سیاه دانه به آن بیفزایید.
- اکنون شیشه را از سرکه پر کنید.
- شیشه را در یخچال بگذارید تا ترشی برسد.
- توجه کنید که این ترشی سرکه را به خود میکشد، به همین دلیل باید هر چند روز یک بار به آن سر بزنید و اگر سرکه آن کم شده بود شیشه را از سرکه پر کنید.
- پس از حداقل دو هفته ترشی آماده سرو است و میتوانید آن را با انواع غذاها نوش جان کنید.
خواص بنه
- بنه تازه دارای طبع گرم و خشک است. (طبع بنه خشک بسیار گرم و تر است به همین دلیل خوردن زیاد آن برای افراد گرم مزاج مضر است).
- بنه مدر و قاعده آور است.
- میوه بنه به تقویت نیروی جنسی کمک میکند.
- دم کرده پوست و برگ این گیاه برای درمان اسهال خوب است.
- بنه برای رفع کم خونی مناسب است.
- روغن و میوه بنه پاک کننده اخلاط سینه و ریه است.
- جهت کمردرد و دردهای مفصلی از ماساژ با روغن این گیاه استفاده میشود.
- برای پاک کردن کبد و رفع سردرد از ترشی بنه میتوان استفاده کرد.
- برای رویانیدن مو از ضماد سوخته آن استفاده میشود. این ضماد برای بیماری گری نیز مناسب است.
- برای تقویت اعصاب، بنه را میکوبند و با شکر مخلوط کرده، سپس میل میکنند.
- جهت دفع سنگهای ریز کلیه از میوه بنه استفاده میشود.
- کسانی که میخواهند چاق شوند، بنه، بادام زمینی، بادام درختی و شکر را کوبیده و میل کنند.
- بنه برای درمان شب کوری مفید است.
سخن آخر
برخی این ترشی را فقط با سرکه درست میکنند و هیچ موادی به آن نمیزنند، زیرا معتقدند که بنه خود دارای طعم و مزهی خوبی است. همچنین برخی در غذاهای محلی مانند کشک بادمجان از بنه به جای گردو استفاده میکنند. اگر شما هم تجربهای از استفاده از بنه یا طرز تهیه ترشی بنه دارید آن را با ما و دیگر مخاطبان آوای خزر در بخش نظرات در میان بگذارید.