کاری کارستان در مهار منابع آبی
هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود
سد گلورد نکا ترکیبی از هنر – صنعت بیبدیل ایرانیست، به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران ارزش این طرح ۸ هزار میلیارد تومان است، با اتمام سد گلورد و سه سد دیگر در مازندران مهار آبهای سطحی استان از ۱۲ به ۳۰ درصد میرسد.
به گزارش آوای خزر، مهدی یونسی رستمی استاندار مازندران امروز جمعه ۱۶ آذرماه با همراهی غلامرضا شریعتی عضو کمیسیون عمران و نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی، حیدر داودیان مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران، همچنین فرمانداران و معاونان آنها در بهشهر و نکا بازدیدی از روند نصب پل زیرقوسی، جاده دسترسی، تاسیسات داخل تونل، برجهای آبگیر، و تاج سد گلورد داشت و قول داد پایان آذرماه جاری نیز بار دیگر بازدیدی از سد داشته باشد.
یونسیرستمی که امروز نخستین جمعه کاری خود را پس از انتصابش به عنوان استاندار مازندران داشته اعلام کرده است که بازدیدهایش از طرحهای در حال انجام برای آن است که با گزارشات درست مسوولان محلی، با مسئولان استانی و ملی رایزنی کند تا مسائل و موانع رفع شود.
او درباره این طرح خاص نیز گفت که پیگیریهای لازم را از همین امروز انجام داده است، به هر نحوی شده باید تا پیش از سال جدید تکمیل شود که مردم شرق مازندران از آن استفاده ببرند و سبب رونق اقتصادی در این بخش از استان شود.
![هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود](/files/fa/news/1403/9/16/266837_877.jpg)
«کارستان» وزارت نیرو
نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه نیز در گفتگو با خبرنگار ما این طرح را به عنوان کاری «کارستان» و همت ویژه از وزارت نیرو توصیف کرد که اگر این همت و اراده نبود اکنون به روزهای پایانی خود نزدیک نمیشد.
غلامرضا شریعتی ادامه داد: در حالی که میرفت تا امید مردم به تسریع در تکمیل این سد خاموش شود، اما با تلاش مدیر سد گلورد، مدیرعامل آب منطقهای مازندران و کارشناسان سد، امروز این سد همچون چراغ فروزان بر مردم این منطقه میتابد.
او اعلام کرد که تا دو هفته دیگر قطعه نهایی پل سد گلورد نصب خواهد شد و اگر مشکلی نباشد تا دهه فجر امسال نیز مردم شرق مازندران شاهد تکمیل سد خواهند بود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی این را هم گفت که با بهرهبرداری کامل از سد آب شرب و کشاورزی ۵ شهر و ۱۰۰ روستای دشت بهشهر و نکا تامین خواهد شد.
شریعتی ادامه داد: البته که انقلابی در کشاورزی شرق مازندران ایجاد خواهد شد، ضمن آنکه ۵۰ روستای بالادست بهشهر و نکا نیز از مزیتهای سد در راه دسترسی استفاده خواهند برد و به لحاظ گردشگری نیز با توجه به مناظر زیبایی که دارد در اقتصاد گردشگری شرق مازندران اتفاقات خوبی خواهد افتاد.
![هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود](/files/fa/news/1403/9/16/266835_746.jpg)
سد گلورد و یک پروژه ۸ هزار میلیاردی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به سازه برج آبگیر سد و کارکرد و ظرفیت آن تصریح کرد که، چون آب شرب و کشاورزی هر دو از سد تامین میشود؛ برداشت آب در ترازهای مختلف است؛ یعنی در جایی که آب شرب نداریم باید از دریچههای تحتانی آب دریافت شود و کفایت میکند ولی برای آب شرب به جهت رعایت بو، طعم و مسائل سلامت آب و عدم آلودگی، برداشت آب در ترازهای بالاست، همچنین برج آبگیر به میزان ۲۸ میلیون مترمکعب آب شرب برای شهرستانهای بهشهر، نکا و گلوگاه را تامین میکند.
حیدر داودیان با یادآوری اینکه در سال ۱۳۸۸ قراردادی به ارزش ۱۰۰ میلیارد تومان را با شرکت "اویول" پیمانکار بدنه سد بستیم که اکنون یکهزار و ۳۰۰ میلیارد تومان قیمت تمام شدهاست (سد + پل)، گفت: البته قیمت بهروز سد، جاده و پل دسترسی، ۸ هزار میلیارد تومان است.
او با اعلام اینکه ارتفاع سد ۱۰۹ متر از پی تا تاج سد و از خود بستر رودخانه ۹۹ متر است، ادامه داد: در مازندران تاکنون ۱۱ سد ساختیم و در حال بهرهبرداری است. چهار سد نیز در حال اجراست و ۱۰ سد را در دست مطالعه و اجرا داریم. سدهای در حال اجرا نیز سد گلورد در مرحله پایانی است، سد هراز ۶۰ درصد پیشرفت دارد و سدهای زارمرود ساری و سجادرود بابل نیز پیشرفت فیزیکی کمی دارند.
![هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود](/files/fa/news/1403/9/16/266836_692.jpg)
بهکارگیری تکنولوژی انواع سد در مازندران
داودیان با بیان اینکه ۶ سد نیز در دست مطالعه هستند که اگر تمام شود، بسته مهار آبهای سطحی مازندران کامل میشود، اضافه کرد که در استان تکنولوژی انواع سدها را داریم؛ سد هراز سد هسته رسی است، سدهای بتنی دوقوسی مانند سد شهید رجایی را داریم و سد میجران نیز سدی با هسته آسفالتی است، سد زارمرود نیز با هسته خاکی – قوسی و سد گلورد نیز سدی سنگریزهای با رویه بتنی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به اینکه اکنون ۱۰ درصد از آبهای سطحی در استان مهار است، افزود: با ساخت این چهار سد، به عدد ۳۰ درصد و با ساخت سدهای در دست مطالعه به مهار ۴۲ درصدی آبهای سطحی میرسیم که به میانگین ۵۰ درصدی در کشور نزدیک میشویم ولی آب مورد نیاز بخش کشاورزی و شرب استان را تامین میکند.
![هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود](/files/fa/news/1403/9/16/266843_682.jpg)
سازههای تنظیمکننده آب نیاز مازندران
این مسئول اظهار کرد: یکی از مشکلات این است که به محض آنکه سال کشاورزی تمام شود، کشاورزی ما دستخوش تغییر میشود؛ چون آبهای سطحی مهار شده نداشتیم. شاید در گذشته بنا به دلایلی این موضوع احساس نمیشد ولی امروز نیاز اساسی است و باید سدهایی که در دست مطالعه و اجراست آنها را مورد توجه قرار بدهیم که در سالهای خشکسالی به مشکل برنخوریم.
داودیان میانگین بارندگی سالانه در استان را ۶۳۰ میلیمتر اعلام و تصریح کرد: چیزی که ما را دچار مشکل میکند این است که سازههای تنظیمکننده آب نداریم و بارندگی و سیلابی که اتفاق میافتد آب به دریا میریزد بنابراین نیاز است که با تدبیر و حمایت استاندار به این سازهها در استان دست پیدا کنیم.
او ادامه داد: ظرفیت مهار آبهای سطحی در سد گلورد ۱۱۵ میلیون مترمکعب و سد هراز ۶۵۰ میلیون مترمکعب است یعنی سد هراز به تنهایی ۱۴ درصد از آبهای سطحی استان را مهار میکند. (میزان مهار آبهای سطحی در مازندران ۴.۵ میلیارد مترمکعب است).
![هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود هزینه ۸ هزار میلیاردی وزارت نیرو در سد گلورد/ مازندران به مهار ۲ برابری آبهای سطحی نزدیک میشود](/files/fa/news/1403/9/16/266841_340.jpg)
کمبود آب در شرق، مازاد آب در غرب مازندران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به کمبود شدید آب در شرق استان، اعلام کرد: در حالی که در این منطقه با کمبود آب مواجهیم، در مرکز استان وضعیت آب سر به سر است و در غرب استان مازاد داریم.
به گزارش خبرنگار ما، استاندار مازندران از مدیرعامل آب منطقهای و مدیر مجموعه سد گلورد این قول را گرفت که تا پایان آذرماه جاری، آسفالت یک کیلومتر از جاده دسترسی به سد از سمت نکا آغاز و نصب آخرین قطعه از قطعات پل زیر قوسی نیز به اتمام رسیده باشد.
سد گلورد نکا با کارکردهای مهار آبهای سطحی، تأمین سالانه ۷۲.۱ میلیون مترمکعب آب کشاورزی اراضی دشت، تامین سالانه ۲۸.۳ میلیون مترمکعب آب شرب مناطق پاییندست نکا و بهشهر، همچنین کمک به اقتصاد گردشگری و بهرهبرداری درست از منابع طبیعی طراحی شده و در حال اتمام است. پل روی دریاچه گلورد نیز سومین پل زیرقوسی بزرگ کشور به طول ۲۸۱ متر و تعداد دهنههای آن نیز ۱۸ دهنه است که با وزن عرشه، قوس، و ستونها مجموعا ۲ هزار و ۲۰۰ تن وزن دارد که با پیمانکاری شرکت ماشینسازی اراک به روزهای پایانی ساخت نزدیک شده است.
انتهای پیام/۱۰۰۱/