به بهانه راهاندازی صندوق ملی محیط زیست در مازندران
«پیوست محیط زیستی» مانع نیست؛ راهگشاست
هر فعالیت اقتصادی نیازمند رعایت الزامات است، «پیوست محیط زیستی» تنها الزامی است که صاحبان صنایع اگر با نگاه راهگشایی به آن بنگرند، هرگز با مانع مواجه نمیشوند.
آوای خزر – آزاده بابانژاد: موضوعاتی که در اغلب نشستهای تخصصی در قالب کارگروه و کمیسیون و نهایتا در شوراها و ستادهای مربوط به رفع موانع تولید و سرمایهگذاری کمتر مورد توجه قرار میگیرد؛ «مشاور حقوقی» و «پیوست محیط زیستی» طرحهاست.
دقیقا زمانی که قرار است سرمایهگذار حاصل تلاشهای خود را ببیند یا در اوج و سراشیبی روند اداری یک نفس راحتی بکشد؛ با مشکلاتی به نام منع محیط زیست، اوقاف و یا منابع طبیعی مواجه میشود.
در این میان بیش از همه، محیط زیست مورد عتاب و خطاب قرار میگیرد و البته پیش از گلایهمندی گفته میشود که همه ما دوستدار محیط زیست هستیم، باید به طبیعت احترام بگذاریم و اینکه اکوسیستم مازندران شکننده است و نیاز به پیوست محیط زیستی در همه طرحها داریم.
اینها سخنان تزئینی و ویترینی هستند که از زبان مدیران سطوح مختلف در مازندران عنوان میشود تا به این نقطه برسند که به قول یکی از آنها "محیط زیست باید تلاش کند که مسائل را با امکانات و تکنولوژیهای جدید حل کند، بهجای اینکه صورتمسئله را پاک کند".
در یکی از همین نشستهای اخیر بود که یکی از شرکتهای مطرح استان ابتدا از محیط زیست گلایه کرد، مدیرکل مربوطه نیز پاسخ او را داد و پس از آنکه یک مسوول دولتی نیز بدون بررسی توپ را در زمین محیط زیست انداخت و این مجموعه را "مانع" معرفی کرد؛ آنوقت با کالبدگشایی از موضوع، جریان تازهای بهراه افتاد.
معلوم شد که اولا محیط زیست حرف حساب زده است و خبری از پیوست محیط زیستی در طرح جدید سرمایهگذاری نبوده؛ دوم اینکه شرکت معتبر، مشاور حقوقی ندارد! نهایتا هم «سید محمود حسینیپور» استاندار مازندران خطاب به نماینده شرکت گفت: "هر کی خربزه میخوره، پای لرزش هم میشینه".
شوربختانه، سرمایهگذار ۵ میلیارد تومان برای تسطیح، ۱۰ میلیارد تومان برای طراحی و ۲۵ میلیارد تومان نیز برای خرید زمین هزینه کرده است؛ این یعنی صرف ۴۰ میلیارد تومان پول برای هیچ!
«عطااله کاویان» مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران میگوید: "بارها و بارها اعلام کردیم که تمامی طرحها باید پیوست محیط زیستی داشته باشند، اما باز هم توجهی نمیشود و در روند اجرا یا پایان کار وقتی با جای خالی استعلام محیط زیست مواجه میشوند، این سازمان را مانع میدانند.
او اظهار داشت: در محیط زیست بیشترین همکاری را با واحدهای صنعتی داریم، به آنها مشاوره میدهیم و حتی میتوانیم از محل صندوق ملی محیط زیست تسهیلات را در اختیار آنها قرار بدهیم".

نگاهی به سفر مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست به مازندران
روزهای پنجشنبه و جمعه هفته گذشته، «سجاد انجم شعاع» مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست در سفر به مازندران علاوه بر نشست با «رضا علیخانی» معاون عمرانی استاندار مازندران، بازدیدی هم از چند واحد صنعتی متقاضی تسهیلات این صندوق داشت.
این مسوول در پاسخ به سوال خبرنگار ما درباره شرایط پرداخت تسهیلات از محل صندوق ملی محیط زیست، اعلام کرد: فعلا برای طرحهای استانی تا سقف ۵۰ و برای طرحهای ملی تا سقف ۱۴۰ میلیارد تومان تسهیلات در اختیار متقاضیان قرار داده میشود.
او اعلام کرد که بسته به شرایط متقاضی سود این تسهیلات ۱۲ تا ۱۷ درصد است و حداقل ۲۰ درصد نیز باید آورده داشته باشد.
مدیرعامل صندوق ملی محیط زیست در سفر دو روزه به مازندران از شرکتهای گلا و بریون گوشت مستقر در شهرک صنعتی امامزاده عبدالله آمل، همچنین از واحدهای شیمی پلاست جویبار و کشتارگاه خزر سیمرغ در قائمشهر بازدید کرد.
به گفته عطااله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، تفاهمنامهای بین استانداری مازندران و صندوق ملی محیط زیست منعقد شد تا در حوزه تسهیلات اعتباری بتوانیم بهتر وارد عمل شویم.

او محورهای این تفاهمنامه را در دو بخش «پسماند» و «بازچرخانی در قالب تصفیه فاضلاب» عنوان کرد که در ادامه، محورهای دیگری نیز به آن اضافه میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران میگوید: ۶ واحد صنعتی برای حل مشکلات تصفیه فاضلاب درخواست تسهیلات داشتند که به ۱۲۰ میلیارد تومان میرسد و تا کنون دو متقاضی به بانک معرفی شدند.
کاویان درباره طرحهای حوزه پسماند استان مازندران نیز اعلام کرده است که این طرحها در قالب ۸ زون دستهبندی شده بود که در واقع به ۱۱ زون تغییر پیدا میکند و هر کدام نیز در قالب یک طرح، مدیریت میشوند.
رضا علیخانی معاون عمرانی استاندار مازندران امیدوار است که تامین مالی هزار میلیارد تومانی برای حل مشکلات پسماند مازندران تامین شود، اما از سوی دیگر، صندوق ملی محیط زیست برای پرداخت تسهیلات قوانینی دارد لذا ضرورت دارد که بخشی از اعتبارات که سالهاست طبیعت استان خواب آن را میبیند، از محل سایر منابع تامین شود.

علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: "پیوست یک تا ۲ صفحهای حاوی شرطها و مطالبههای محیط زیست در اجرای پروژه ضمیمه میشود، اما متاسفانه بسیاری از دستگاههای اجرایی پس از دریافت مجوز این پیوست را ندیده میگیرند. محیط زیست همواره از توسعه درخور و پایدار حمایت کرده و هر جا دیده با اجرای طرحی رفاه مردم تامین میشود از همه روزنههای قانونی استفاده کرده است".
صندوق ملی محیط زیست تا امروز، در استانهای گلستان، آذربایجان شرقی، کرمان و مازندران راهاندازی شده است.
انتهای پیام/۱۰۰۱/