به گزارش
آوای خزر، سازمان فنی و حرفهای کشور بارها و بارها آمادگی خود را برای همکاری با سایر دستگاهها در راستای توانمندسازی مهارتی نیروهای کار خود اعلام کرده است و علاوه بر آن فرصتهایی را برای مهارتآموزی به جوانان جویای کار و شاغلان فراهم آورده است.
کمتر جوانی را میبینیم که از آموزشهای فنی و مهارتی بهرهمند شده، اما بیکار باشد، چه اینکه او از یک سو دارای مهارت تجربی و قابل ارائه است که میتواند مدتی را به عنوان شاگرد در کنار استاد کار کند و از سوی دیگر با مدرک معتبری که در دست دارد میتواند تسهیلات خوبی را دریافت کند و برای خود به عنوان یک استاد با بکارگیری یک یا چند شاگرد، فعالیت داشته باشد.
برخی از فارغالتحصیلان دانشگاهی نیز باوجود اینکه در یکی از رشتهها و زیرشاخههای فنی و مهارتی تحصیل کردهاند، اما به صورت تجربی نمیتوانند دانش آکادمیک خود را ارائه بدهند، فنی و حرفهای از این دست مهارتآموزان نیز استقبال میکند چرا که به کارگیری آنها تقاضای بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی است.
برای افراد شاغل در صنوف به ویژه صنعتی نیز چیزی بهتر از آموزشهای مهارتیِ ضمن کار نیست، چرا که با دانش روز و خلاقیتها و تجارب چندین ساله خود میتوانند کارایی بهتری در محیط کسب و کار داشته باشند.
گاهی از سوی مدیران شرکتها در جلسات و همایشها میشنویم که در تأمین نیروی بومی و مهارتی در استان به مشکل برمیخوردند و ناچارند از سایر استانها درخواست و یا خط تولید خود را تا بکارگیری نیروی ماهر متوقف کنند، کارفرمایان از فقر مهارتی و فنی نیروی کار و تئوری بودن آنها میگویند و در اینجاست که گاهی توپ را به زمین سازمانهایی چون فنی و حرفهای میاندازند که در این زمینه کوتاهی کرده است.
اما واقعیت چیز دیگری است؛ بیتردید از خانواده گرفته تا موسسات آموزش عالی در این زمینه باید به رسالت بنیادین خود عمل کنند و آموزش فنی و حرفهای نیز بخشی از این زنجیره آموزشی و تأمین نیروی انسانی مهارتی در اجتماع بزرگتر را عهدهدار است و بخشی دیگر را مجموعههایی چون صنعت، معدن، تجارت، بخش خصوصی و اصناف برعهده دارند.
از اینرو، آموزش فنی و حرفهای در کنار آموزشهای فنی و مهارتی به جوانان و نیروی کار غیرآکادمیک، خرسند است که نیروهای تحصلیکرده نیز از این فرصت استفاده کنند و با رشتههای تازهای که وارد لیست آموزشها شده است، شغل و حرفهای درخور بیایند.
از این منظر به سراغ استان خودمان مازندران میرویم تا ببینیم فعالیتهای فنی و حرفهای در چه وضعیتی قرار دارد و عملکرد آن به ویژه در قبال نیروی کار صنایع چگونه بوده است.
به گفته سید حسین درویشی مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان مازندران، امروزه به واسطه پیشرفت تکنولوژی تعداد مشاغل نوظهور چند برابر شده است؛ در همین راستا نیاز به نیروهای متخصص در حوزههای مهارتی جدید بسیار بیشتر از گذشته به چشم میخورد.
این مسوول ادامه داد: به دلیل جدید بودن مشاغل، این نیاز از طریق نیروهای با تجربه و کارکشته گذشته رفع نمیشود، زیرا مهارت این نیروی کار متناسب با صنعت گذشته است؛ بنابراین صنایع و اصناف در حال رشد به نیروهای جوان، تازه نفس و متخصص نیاز دارد. از همین رو حضور در دورههای آموزش فنی و حرفهای بیش از گذشته اهمیت دارد.
او معتقد است که فقر فرهنگ کار و همچنین فقر فرهنگ آموزشهای فنی و حرفهای و مهارتی عامل بیتوجهی و بیرغبتی جوانان به ویژه دانشآموختگان شده است، در حالی که آموختن و داشتن حداقل یک مهارت برای هر فرد از الزامات است و نه تنها در اشتغال بلکه در زندگی شخصی نیز بهنحوی کارایی دارد.
درویشی اظهار داشت: در این راستا ادارهکل آموزش فنی و حرفهای استان مازندران به عنوان متولی اصلی آموزشهای مهارتی میتواند نقش موثری در توانمندسازی نیروهای انسانی از طریق اجرای آموزشهای فنی و مهارتی مطابق با نیاز واقعی جامعه هدف داشته باشد.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای مازندران با بیان اینکه با وجود مکاتبات فراوان برای همکاری دستگاهها در خصوص آموزش، ادامه داد: اما این امکانات به جهت موازیکاری تعدادی از دستگاههای اجرایی، عدم تامین اعتبارات لازم و سایر منابع موجب میشود تا این مقدار از مهارتآموزی آنچنان قادر به پاسخگویی واحدهای پذیرنده اشتغال در جهت تامین کارگران ماهر نباشد.
او تأکید کرد: در راستای اجرای قانون مولدسازی و استفاده از ظرفیت حداکثر منابع دولتی، همچنین حمایت از بخش خصوصی طبق اصل ۴۴ قانون اساسی با تخصیص فضاهای مازاد کارگاههای آموزشی (فاقد مربی) این ادارهکل با کاربری آموزشی به بخش خصوصی با اولویت آموزشگاههای آزاد فنی و حرفهای واگذار شده است.
درویشی ادامه داد: به همین جهت سیاستگذاری ادارهکل آموزش فنی و حرفهای مازندران با رویکرد مردمی سازی فعالیتها، ادامه یافته است.
او از صدور مجوز آموزشگاههای آزاد جهت جلب سرمایهگذار، صدور مجوز بیش از ۱۴۰ مرکز جوار کارگاهی و کارخانه، صدور بیش از ۲۷ مرکز مدیریت مهارتآموزی و مشاوره شغلی در دانشگاهها، تمایل به جذب و جلب مشارکت اجتماعی اعم از دستگاههای اجرایی مرتبط با این اداره کل شامل آموزش اداره کل صمت، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی و گردشگری و همچنین بنگاههای اقتصادی، شهرکهای صنعتی، خانه صنعت، اتاق اصناف، اتاق بازرگانی و اتاق تعاون را ازجمله این سیاستها عنوان کرد که در راستای کمک به اشتغال و تولید است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای مازندران گفت: بیتردید استفاده صحیح از مدلهای آموزشی متعدد و قابل اجرا با صدور مجوز برای هر یک از جامعه هدف و با رویکرد آموزش در محیط کار واقعی که نیازمند به مشارکت حداکثری است، میتواند در تامین نیروهای کار مورد نیاز اثرگذار باشد، موضوع اشتغال و کار عزم همگانی دستگاههای اجرایی و صاحبان تولید را میطلبد.
او با عنایت به اینکه خدمات خیرین میتواند به مدد آموزش، اشتغال و تولید درآید، تصریح کرد: در این راستا به جهت تامین بخشی از منابع و اعتبار با تصویب قانون کمک اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، مجمع خیرین توسعه و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای مازندران به عنوان دومین استان در کشور اساسنامه این مجمع را به تصویب رساند.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای مازندران در بخش دیگری از سخنان خود به اهم اقدامات آموزشی صورت گرفته در بخش صنایع از سوی این ادارهکل در سال جاری پرداخت.
او اعلام کرد: از ابتدای سال جاری تا امروز آموزش به بیش از ۲ هزار ۵۷۷ نفر معادل ۴۷۰ هزار و ۸۶۰ نفر- ساعت در قالب ۳۸۶ دوره آموزشی در صنایع و اصناف استان مازندران اجرا شده است.
درویشی تصریح کرد: این آموزشها در بخشهای مختلف صنعت ازجمله ایمنی و بهداشت، امور مالی و بازرگانی، فناوری اطلاعات، برق، اتوماسیون صنعتی، حمل و نقل، مکانیک، عمران، تأسیسات و ... بوده است.
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای مازندران ادامه داد: حرفه آموزشی به شاغلین نیز در بیش از ۱ هزار و ۲۴۶ واحد صنعتی و صنوف ارائه شده است که از این آموزشها ۶۰۶ نفر معادل ۱۵۹ هزار و ۸۵۳ نفر - ساعت، در بخش صنایع ضمن کار، ۹۱۲ نفر معادل ۱۵۶ هزار و ۸۱ نفر- ساعت، همچنین در بخش بین کارگاهی و جوار کارگاهی نیز ۶۹۷ نفر معادل ۱۵۴ هزار و ۹۲۶ نفر- ساعت اجرا شده است.
او در پایان با بیان اینکه آموزشهای فنی و حرفهای نقش تاثیرگذاری در دنیای کسب وکار، صنعت، سطح نیازمندیها و مهارت دارد، اعلام کرد: نظربه تسریع صدور مجوز در دولت سیزدهم، اداره کل آموزش فنی و حرفهای با کوتاه کردن زمان و مسیر دستیابی به مجوزهای کسب و کار از ۱۱ مرکز جوار کارگاهی در دو سال گذشته به ۱۵۹ مرکز جوار در سالجاری رسیده است.
بنا بر اعلام روابط عمومی ادارهکل آموزش فنی و حرفهای مازندران، آموزشهای فنی و مهارتی در این استان از طریق ۲۰ مرکز دولتی و خصوصی و بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ آموزشگاه آزاد فعال ارائه میشود.
انتهای پیام/۱۰۰۱/