مروری بر تاریخ و فرهنگ میاندورود از دل روایت جهانگردان و اسناد تاریخی
کتاب «میاندورود مازندران در سفرنامهها» منتشر شد
کتاب «میاندورود مازندران در سفرنامهها» با پژوهش و گردآوری رضا عبادی جامخانه و سینا فروزش، نگاهی تحلیلی دارد به روایتهای تاریخی و جغرافیایی میاندورود در سفرنامههای ایرانی و خارجی از دوره صفویه تا عصر پهلوی اول.
به گزارش آوای خزر، کتاب «میاندورود مازندران در سفرنامهها» اثری پژوهشی است که با گردآوری و تحلیل روایتهای تاریخی، اجتماعی و جغرافیایی ناحیه میاندورود در استان مازندران، از خلال سفرنامههای نگاشتهشده توسط سیاحان داخلی و خارجی از قرون گذشته تا عصر پهلوی، به بررسی جایگاه این منطقه در متون غیررسمی و مشاهدات میدانی پرداخته است.
این کتاب به قلم رضا عبادی جامخانه و سینا فروزش تدوین شده و مشتمل بر پنج فصل است. در فصل نخست، به معرفی سفرنامهنویسانی پرداخته شده که در طول تاریخ از مازندران و بهویژه میاندورود بازدید کردهاند؛ از ناصرخسرو و برادران شرلی گرفته تا رابینو، ژوبر فرانسوی، اورسل بلژیکی، برسفرد لوات و رضاشاه پهلوی.
در فصل دوم، صنعت راهسازی مازندران در نگاه سفرنامهنویسان و اسناد تاریخی بررسی شده و از توصیف جادههای آن در دوره قاجار تا پهلوی اول سخن به میان آمده است. فصل سوم کتاب نیز به رقابتهای استعماری روس و انگلیس در شمال ایران پرداخته و نقش استراتژیک مازندران را در این میان واکاوی کرده است.
فصل چهارم، بهطور خاص به میاندورود و شهرهای تابع آن از نگاه سفرنامهنویسان میپردازد؛ از جمله مسیرهای تاریخی و روستاهای این منطقه، توصیف ساری تا نیکاح، گزارشهای رابینو و روایت ملکونوف از شرق مازندران.
در فصل پایانی، سفرهای زیارتی در دیار میاندورود مورد بررسی قرار گرفته و با ذکر آداب و رسوم ویژه مردم منطقه در آیینهای زیارتی و تحلیل سفرهای کربلا، نمایی از باورها و ساختارهای اجتماعی در این سفرها ترسیم شده است.
این کتاب نهتنها سندی مفید برای پژوهشگران تاریخ اجتماعی مازندران بهشمار میرود، بلکه برای علاقهمندان به تاریخنگاری بومی، سفرنامهنویسی، مطالعات فرهنگ عامه و شناخت مناطق کمترپرداختهشده کشور نیز اثری ارزشمند بهحساب میآید.
انتهای پیام/