وزیر راه و شهرسازی در آمل:
همه توان خود را برای جاده هراز بهکار گرفتیم/ بهرهبرداری از 450 کیلومتر بزرگراه تا پایان سال در کشور/ توجه به فرم و معماری پلها در کنار اصول مهندسی
وزیر راه و شهرسازی در سفر به آمل برای افتتاح تونل آبشار در محور هراز با بیان اینکه همه توان خود را برای هراز گذاشتهایم، گفت: ساخت تونل آبشار از کارهای سختی بود زیرا هم بحث تونل را داشتیم و هم منطقه کوهستانی و همراه با ریزشهای مدام بود.

به گزارش آوای خزر از آمل، عباس آخوندی امروز در مراسم بهرهبرداری از تونل آبشار محور هراز که در منطقه پلور انجام شد، اظهار داشت: راههای منتهی به شمال از راههای پرتردد است و از جهت حمل و نقل و کریدور شمال - جنوب مهم است.
وی افزود: یکی از پروژههای مهمی که سعی کردیم تا آن را به عید برسانیم در محور هراز بود؛ تونل آبشار یکی از تونلهای بسیار سخت است، حدود هزار متر باید به صورت یکپارچه کار انجام میدادیم و قطعه بعدی از همین مسیر تا لاسم در حدود 5 کیلومتر است و امیدواریم تا آخر بهار آن را انجام بدهیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: از تونل آبشار تا آمل نیز 101 متر مسیر داریک که تاکنون 55 کیلومتر آن به بهرهبرداری رسیده و 12 کیلومتر دیگر نیز تا تابستان تکمیل میشود.
آخوندی با بیان اینکه یکی از مناطق در محور هراز از جاده لاسم تا بایجان است که کار نسبتاً سختی است، پیمانکار آن انتخاب شده و عملیات اجرایی آن را انشاالله در سال 96 آغاز میکنیم.
وی ادامه داد: تونل آبشار از پروژههای بسیار سخت و مهندسی ایران است، راجع به جاده هراز همه توان خود را گذاشتهایم، پیشرفت کار ما نیز بیش از 52 درصد است، قطعه تونل شیرگاه که یکی از محورهای مهم شمال است، هفته آینده به بهرهبرداری میرسد.
آخوندی بیان کرد: تونل منجیل از سمت قزوین به رشت نیز تا پایان سال مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، این جاده از مسیرهای سخت است؛ تونل در هنگام ساخت چندین بار ریزش داشته و گرفتاری بسیاری ایجاد کرده است.
وی درباره تونل آبشار تصریح کرد: چون این پروژه از البرز عبور میکند، لذا کار بسیار سختی است؛ هم کار تونل را داریم که باید از دل آبشار عبور میکردیم و یک کار مهندسی بسیار پیچیده است و هم از جهت منطقه نیز در محیطی کوهستانی و خرده شده واقع بود که مدام ریزش تونل را داشتیم.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: زیباترین کریدور ایران را در هراز داریم، فعالیت در این قطعه حساس بود و باید همراه با مهندسی، یک کار معماری جاده را نیز انجام بدهیم تا یک طراحی معماری را با خلق اثر ماندگاری داشته باشیم.
وی بیان کرد: همه این کارها در شرایط بحران مالی صورت گرفته و بهخوبی با سرعت مناسب با توجه به اصول فنی و معماری انجام شده است و اخیراً فرم پلها را به مسابقه معماری میگذاریم زیرا در کنار بحث مهندسی، بحث فرم و معماری برای پروژههای راهسازی برای ما مهم است.
آخوندی بیان کرد: در سراسر کشور 450 کیلومتر بزرگراه تا پایان اسفندماه مورد بهرهبرداری قرار میگیرد تا مردم سفری ایمن داشته باشند.
انتهای پیام/ 1001