محمدعلی نجفی، شهردار اسبق تهران در بازداشتگاه پلیسآگاهی تهران به سر میبرد و پروندهاش روی میز بازپرس ویژه قتل قرار دارد. او از ساعت ۹:۳۰ صبح روز سهشنبه هفتم خردادماه به اتهام قتل همسر دومش، میترا استاد تحت تعقیب پلیس قرار گرفت. نجفی یا باید خودش را تسلیم پلیس میکرد یا به زندگی خودش پایان میداد. او راه سومی نداشت؛ چراکه به علت شاخص بودن چهرهاش هر جا که میرفت شناسایی و بازداشت میشد. به هر حال او تصمیم درستی گرفت و راه اول را انتخاب کرد و بعد از اینکه خودش را تسلیم پلیس کرد به قتل اعتراف و صراحتاً اعلام کرد که پس از وقوع حادثه قصد پایان دادن به زندگیاش را داشته، اما به دلایلی که نزد خودش محفوظ است از این کار منصرف شده است. نگرانی درباره اقدام وی به خودکشی هنوز وجود دارد؛ چراکه وی در اعترافهای خود گفته است که یک بار تحت تأثیر شدت درگیری با میترا شب را برای استراحت به هتل لاله رفته و در آنجا با خوردن قرص قصد این کار را داشته است که از سوی خدمه هتل نجات پیدا میکند.
شاید اگر حادثه اقدام قبلی او برای خودکشی بر ملا میشد ماجرای زندگی وی به شیوهای دیگر مدیریت میشد و ناگزیر نمیشد برای خاتمه دادن به اختلافی خانوادگی که راهحل آن در دست بسیاری از مشاوران خانوادهاست، دست به اسلحه ببرد و مرتکب قتل شریک زندگیاش شود. به هر حال نگرانی از تلاش مجدد وی برای خودکشی هنوز وجود دارد؛ چراکه در بازداشتگاه پلیس یا زندان، دیگر امکانات هتل وجود ندارد که مهماندار بخواهد از حادثه با خبر شود. متهمان در زندان از هر ابزار ممکن برای رها شدن از فشارهای روانی ناشی از عمل مجرمانهای که مرتکب شدهاند استفاده میکنند. فشارهای روانی روی محمدعلی نجفی بیش از مجرمان دیگر سنگینی میکند از این لحاظ که وی از منصب ریاست و صدارت به مجرمیت نزول کرده است. او در مواجهه با خبرنگاران با صراحت و صداقت و مؤدبانه به پرسشهایشان پاسخ داده و تلاش کرده است پشیمانی خود از وقوع حادثه را به خانواده مقتول انتقال دهد. برعکس صراحت نجفی در اعترافهایش، دوستان سیاسیاش، اما تلاش میکنند با برچسب خیانت به مقتول، عمل مجرمانه متهم را تطهیر کنند، غافل از اینکه رضایت یا عدم رضایت از این عمل مجرمانه تنها در دست اولیایدم است که با از دست رفتن مقتول و تلاشهایی که برای از بین بردن حیثیت وی در جریان است ممکن است خواستهای جز قصاص عامل حادثه را مطرح نکنند. تلاش دوستان سیاسی وی برای پررنگکردن برچسب خیانت مقتول البته تأثیری هم در روند رسیدگی به پرونده ندارد؛ چراکه در صورت وجود مفسده راهکار قانونی برای این امر محرز بود همان طور که برای ارتکاب قتل ساختار قانونی، پیشبینیهای لازم را در نظر گرفته است.
روند رسیدگی به پرونده نجفی به سان پروندههای مشابهی است که مدام در حال تشکیل شدن در پلیس است و تنها تفاوت موجود شاخص بودن چهره مرتکب در عمل مجرمانه است که در صورت صلاحدید دادستان میتواند به صورت ویژه مورد رسیدگی قرار گیرد که تاکنون چنین درخواستی از سوی دادستان تهران مطرح نشده است. شهردار سابق تهران بعد از تحقیقات مقدماتی یک بار دیگر به صحنه جنایت بازگشت و عمل مجرمانه خود را بازسازی کرد. پس از آن پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری یک استان تهران ارجاع و متهم به زندان منتقل خواهد شد تا در موعد مقرر که احتمالاً یکسال بعد خواهد بود پای میز محاکمه حاضر شود. تا این جای کار هنوز اولیای دم خواسته خود را مطرح نکردهاند. آنها سه خواسته را میتوانند مطرح کنند یا بدون قید و شرط از متهم اعلام گذشت کنند یا درخواست قصاص کنند یا مطالبه دیه یا بیشتر از دیه را مطرح کنند. آن چیزی که میتواند اولیای دم را در خواسته خود جریکند آنگونه که پیشتر هم اشاره شد اظهارات ناصوابی است که مدام علیه مقتول مطرح میشود، بنابراین تلاشی که دوستان سیاسی متهم برای نجات او به کار گرفتهاند بیش از اینکه وی را نجات دهد به سمت طناب دار هدایت خواهد کرد./جوان آنلاین
انتهای پیام/۱۰۰۰