محمدباقر حسنوند روانشناس کودک در خصوص الگوگیری کودکان از کارتونها اظهار کرد: کودکان به دیدن کارتونهای مختلف علاقه بسیاری از خود نشان میدهند و اگر در گذشته کودکان به تماشای کارتون تام و جری و بچههای آلپ علاقه نشان میدادند، امروز کارتونهایی مثل بنتن و اسپایدرمن بیشتر مورد علاقه پسران است و کارتونهایی مثل سیندرلا و زیبای خفته بیشتر مورد علاقه دختران است.
وی افزود: کارتونهای دخترانه نسل به نسل جذابیت خود را حفظ میکنند. تأثیر این کارتونها بر کودکان هم به گونهای است که آنها در بازیهای خود از شخصیت این کارتونها الگوبرداری میکنند.
این روانشناس تصریح کرد: به لحاظ روانشناختی انسانها معمولا قهرمانان را دوست دارند و به گونهای با آنها همزاد پنداری میکنند. مثلا در مورد کودکان دیرجوش که محتاط و حتی ترسو هستند، دیدن این انیمیشنها به آنها کمک میکند تا خود را جای قهرمان اصلی داستان بگذارند.
حسنوند گفت: کودکان در تخیل، خود را همانند شخصیت کارتونی شجاع، نترس و فداکار میپندارند و این فیلمها ذهن خیالپرداز کودکان را به تخیل بیشتر وا میدارد.
وی افزود: از جمله جنبههای مثبت کارتونها میتوان به کسب تجربههای متفاوت از دنیای هر چند غیر واقعی، آشنایی با وجود تفاوتهایی در نمونههای هر چند کوچک از جامعه، فرافکنی و تخلیه هیجانها و تقویت رفتارهای مطلوب انسانی مانند مهربانی کردن به دیگران، ایثار و همدلی با سایر انسانها اشاره کرد.
این روانشناس با بیان اینکه جنبه منفی کارتونها عدم کنترل والدین بر دادههایی است که وارد ذهن کودکان میشوند، تصریح کرد: از جمله جنبههای منفی کارتونها، کم شدن ارتباط کودکان با والدین، انتزاعی شدن دنیای مطلوب آنها، فاصله گرفتنشان از دنیای واقعی هر چند نامطلوب است.
حسنوند با بیان اینکه تقویت رفتارهای پرخاشگرانه به خصوص در مورد فیلمهای خشن، کاهش موفقیتهای تحصیلی، تماشای کارتون و غیره بر یادگیری کودکان تأثیرگذار هستند، گفت: این موارد از دیگر جنبههای منفی الگوگیری کودکان از کارتونهاست.
وی با اشاره به اینکه نقش والدین در کمک به کودکان برای انتخاب درست این فیلمها بسیار مهم است، افزود: بهتر است والدین از همان ابتدای دوران کودکی از خرید فیلمهایی با محتوای خشن خودداری کنند.
این روانشناس تصریح کرد: میزان مدت مناسب تماشای کارتون برای کودکان ۲ تا ۶ ساله به طور متوسط روزی ۱.۵ تا ۲ ساعت است و هرچه کودکان پیش دبستانی بیشتر کارتون تماشا کنند، وقت کمتری را صرف خواندن و تعامل با دیگران صرف میکنند و مهارتهای تحصیلی آنها ضعیفتر میشود.
حسنوند گفت: کودکان زیر ۶ سال بهتر است ساعات صبح را در مهد بگذرانند تا آموزشهای ویژه سنین خود را دریافت کنند و از طرف دیگر تعاملات اجتماعی آنها با گروه همسالان تقویت شود و در ساعات عصر نیز زمان کوتاهی را به تماشای کارتون بپردازند.
وی افزود: کارتونهایی را برای کودکان خود تهیه کنید که متناسب با شرایط سنی آنها باشند. به کودک خود فرصت دهید تا کارتونی که تهیه کردهاید را چند بار ببیند تا موضوع را کامل درک کند، همچنین از کودک خود در مورد محتوای کارتونی که دیده است، سوالاتی بپرسید.
این روانشناس گفت: در برنامه روزانه یا هفتگی کودکتان، زمانی را برای او مشخص کنید تا بر اساس آن کودک بتواند ساعاتی را به تماشای کارتون بپردازد و همچنین در این برنامه باید سایر فعالیتهای تفریحی به غیر از تماشای کارتون را برای کودک خود در نظر بگیرید و سعی کنید در این فعالیتها با او همراه شوید.
انتهای پیام/۱۰۰۰