مدیرکل راهداری مازندران تأکید کرد:
ضرورت تشکیل دپارتمان امور زیربنایی / بدنبال تشکیل مجمع خیرین راه هستیم
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران در پاسخ به سوال خبرنگارمان مبنی بر عدم اجرای کارشناسی سازههای راه در محورهای استان بر ضرورت تشکیل دپارتمان امور زیربنایی تاکید کرد.
حسین احمدی آوای خزر:حسن جهانیان به مناسبت "روز یادمان قربانیان سوانح رانندگی" در جمع خبرنگاران رسانههای گروهی اظهار کرد: برای اجرای درست پروژههای عمرانی باید اقدامات فنی و کارشناسی بصورت دقیق صورت گیرد تا از خسارات احتمالی جلوگیری شود و در این راستا میتوان با الگو گرفتن از کشورهای پیشرفته و با ایجاد دپارتمان امور زیربنایی، پروژهها را بصورت علمی بررسی و اجرا کرد.
وی با اشاره به اینکه درصدد تشکیل مجمع خیرین راه هستیم، خاطرنشان کرد: محور فرعی لاسم بطول ۳ کیلومتر و محور پاسند - یخکش نیز بطول ۱۸ کیلومتر با کمک خیرین در حال آسفالت است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران از افزایش ۳۰ درصدی اعتبارات ملی و کاهش ۳۸ درصدی اعتبارات استانی خبر داد و گفت: ۳ و یک دهم درصد جادههای کشور در مازندران وجود دارد، اما ۸ و نیم درصد تردد کشور در این استان صورت میگیرد که این مساله میخواهد یادآور شود که محورهای مواصلاتی مازندران نیازمند توجه بیشتر هستند.
جهانیان با اعلام اینکه ۳۱ درصد محورهای روستایی استان خرابی زیاد دارند و باید بهسازی شوند، یادآور شد: ۴۴ درصد جادههای روستایی نیز خرابی متوسط دارند و اگر ترمیم نشوند به خرابی با حجم زیاد تبدیل خواهند شد.
وی به وجود ۱۰۲ سامانه ثبت تخلف اشاره و از نصب ۳۴ دوربین جدید خبر داد و افزود: ۴۵ دوربین نظارت تصویری در استان دایر بوده که بزودی ۶ دوربین دیگر نصب خواهد شد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران با بیان اینکه رفع ۱۴۲ نقطه پُرتصادف انجام شد، اضافه کرد: اجرای ۱۳ دوربرگردان را برنامه ریزی کردیم تا اجرایی شوند.
جهانیان بیشترین سهم در حوادث رانندگی را مربوط به عامل انسانی با ۵۷ درصد ذکر کرد و گفت: راه و محیط با ۲۶ درصد و وسایط نقلیه با ۱۷ درصد رتبههای بعدی در تاثیرگذاری در سوانح رانندگی را به خود اختصاص داده اند.
وی در پایان در پاسخ به سوال خبرنگاران در رابطه با نتیجه پرونده قضایی مدیریت قبلی اداره کل توضیح داد: این مساله در دست بررسی است و نتایج آن هنوز مشخص نشده است.