آوای خزر - آزاده بابانژاد: یکی از چالشهای مهم بسیاری از شرکتهای تولیدی نداشتن نیروی کار ماهر و متخصص است. اما از آن بدتر وضعیت شرکتهایی است که نیروی کار داخلی یا بومی آنهم در حد را معمول ندارند و برای بهکارگیری نیروی خارجی باید از هفتخوان رستم بگذرند و حتی در این مرحله نیز با جابجایی هر یک از مسوولان، دیدگاه نسبت به بهکارگیری مهاجران تغییر میکند.
یکی از شرکتهایی که میخواهیم درباره آن صحبت کنیم؛ «گروه تولیدی صنعتی ایران زمین» تولیدکننده انواع مصالح ساختمانی واقع در شهرستان نکا روستای «گل خیل» است.
در بازدید از شرکت شاهد توقف خطوط تولید بودیم. از هفت خط تولید تنها یک خط، آنهم با دو کارگر در حال فعالیت بود. جایی که باید صدای دستگاهها و بخار کورهها، شلوغی کامیونها و حمل و نقل بار و مصالح، و تلاش و فعالیت کارگرها را میدیدیم، با غمانگیزترین چهره از یک کارخانه روبرو شدیم، موضوعی به نام "توقف".
این شرکت با وجود اینکه از سال ۱۳۶۲ فعالیت خود را آغاز کرده است و باید مورد حمایت مسوولان بود تا در اقتصاد منطقه نقشآفرینی کند یک، اما به دلیل عدم باور به توانمندیهای واحدهای تولیدی و بیتوجهی به سرمایههای خموجود، مدیران مختلفی را به چشم دیده و در چند مرحله نیز بنا به دلایلی متوقف شده است.
مدیرعاملی این شرکت را اکنون سید عباس صاحب جلال برعهده دارد و با ابرچالشی به نام نبود نیروی بومی مواجه است. در دو سه سال گذشته تلاشهای زیادی برای حضور نیروی بومی و داخلی انجام داده و با دستگاههایی ازجمله صنعت، معدن، تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بهزیستی، کمیته امداد و امور زندانها مکاتبه داشته است، اما یا افراد معرفیشده به دنبال کار اداری بودند یا توان کارکردن را نداشتند و یا مانند نیروهای بومی به جهت آنکه در طول سال اشتغال فصلی دارند، اهمیتی به کار در شرکت تولیدی ندارند.
از سوی دیگر بهناچار به دنبال استخدام نیروی خارجی (تبعه افغان) است که در مرحلهای این کار را انجام داده، اما قوانین به او اجازه نداد و کارگرانش را کتبسته اخراج کردند. حالا او مانده است و خطهای تولید بدون کارگر و سرمایهای که این روزها باید روز به روز سوددهی کند و صدای کارگران و چرخ تولید در آن باشد، اما سوت و کور است و با میلیونها ضرر در روز، روزگار میگذراند.
دکتر صاحبجلال به دنبال روزنه امیدی است تا حسب آنچه احمد وحیدی وزیر کشور در سفر به مازندران داشته و به استاندار این اجازه را داده که پس از بررسی نسبت به مساعدت این قبیل شرکتهای تولیدی در جذب نیروی کار غیربومی اقدام کند، با همکاری امور اتباع استان و نظر به تشکیل سازمان ملی مهاجرت بتواند چرخ کارخانهاش را به گردش درآورد.
او در نامه اخیری که نوشته است، به استاندار مازندران اعلام کرده که گروه تولیدی ایران زمین توانایی جذب ۲۰۰ نیروی انسانی را دارد، اما در حال حاضر علاوه بر مشکلات گاز، برق و تلفن، مهمترین و جدیترین چالش آن بحران کارگری است و از این بابت به دلیل اشتغال کامل استان در بخش کشاورزی، باوجود تلاشهای انجام گرفته، تأمین نیروی انسانی مورد نیاز میسر نشده است و اکنون تنها با یک خط تولیدی آنهم با ظرفیت ۲۰ درصد فعالیت دارد.
صاحب جلال با عنایت به رویکرد استاندار مازندران در رفع موانع تولید و بهبود فضای کسب و کار در استان، تقاضا کرده است که جهت جلوگیری از تعطیلی کامل این واحد تولیدی با توجه به نیازی که منطقه در مصالح ساختمانی دارد، با جذب نیروی خارجی در شرکت ایرانزمین برای یک شیفت کاری و حداقل به تعداد ۳۰ نفر موافقت کند.
او همچنین اعلام کرده است که واحد تولیدی ایرانزمین دارای هفت خط تولید است که عبارتند از: ساخت انواع آجر سفال، خط تولید انواع سنگهای مصنوعی، خط تولید آجرهای مقاوم، خط تولید آجرهای سفالی و سیمانی مقاوم در برابر زلزله (انحصاری در ایران)، سومین تولیدکننده بامپوش سیمانی در ایران، خط تولید بلوکهای سیمانی سبک CLC، و خط تولید پودر آجر.
اکنون تنها یک خط آن یعنی ساخت آجر سفال با ۲۰ درصد توان خود فعالیت دارد.