آوای خزر| سرویس آشپزی - در مناطق غرب ایران و به خصوص در کوهپایههای زاگرس گیاهانی به صورت خودرو در فصل بهار رشد میکند. این گیاهان خواص دارویی بسیاری دارد و میتوانند به درمان بسیاری از بیماریها کمک کند. سورنجان که در زبان کردی به آن سورانه گفته میشود از جمله این گیاهان است که ظاهری شبیه تره و سیر دارد و قسمت انتهایی آن ارغوانی رنگ است. با این گیاه آش سورانه که از آشهای محلی و بسیار خوشمزه کرمانشاه است، درست میشود. در ادامه با طرز تهیه این آش و خواص گیاه سورانه آشنا میشویم.
- آش سورانه با گوشت
- آش سورانه بدون گوشت
- خواص گیاه سورانه
طرز تهیه آش سورانه با گوشت
به منظور تهیه این آش محلی خوشمزه به مواد اولیهای که در جدول زیر مشاهده میکنید، نیاز دارید.
مواد لازم |
گوشت چرخ کرده |
200 گرم |
گیاه سورانه |
1 دسته |
پیاز داغ |
3 قاشق غذاخوری |
رب انار |
2 الی 3 قاشق غذاخوری |
شکر (اختیاری) |
به میزان لازم |
روغن |
به میزان لازم |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه |
به میزان لازم |
دستور تهیه
- ابتدا برگهای گیاه سورانه را از هم جدا کرده و انتهای زرد رنگ برگها را با قیچی بچینید، سپس آنها را تمیز بشویید.
- برگهای سورانه را در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آنها گرفته شده و خشک شوند، سپس آنها را به قطعاتی به طول تقریبی ۲ سانتیمتر برش بزنید.
- کمی روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید، سپس گیاه خرد شده سورانه را به آن اضافه کنید، کمی نمک و زردچوبه به آن بزنید و چند دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید.
- حدود ۱/۵ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید، پس از جوش آمدن آب، در قابلمه را ببندید و اجازه دهید گیاه سورانه بپزد.
- گوشت چرخ کرده را در تابه تفت دهید تا رنگ آن عوض شود، سپس یک قاشق غذاخوری پیاز داغ، کمی نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به آن اضافه کنید، مواد را بهم بزنید و پس از یک دقیقه حرارت را خاموش کنید.
- گوشت تفت داده شده را به قابلمه اضافه کنید.
- پس از ۱۵ دقیقه رب انار را اضافه کرده، آش را بچشید. در صورت ترش بودن میتوانید کمی شکر به آن اضافه کنید تا آش سورانه طعم ملسی پیدا کند و خوشمزهتر شود.
- ۱۵ دقیقه صبر کنید و سپس باقیمانده پیاز داغ را به آش اضافه کرده و پس از چند جوش، حرارت را خاموش کنید.

طرز تهیه آش سورانه بدون گوشت
به منظور تهیه این آش محلی به مواد اولیه زیر احتیاج است.
مواد لازم |
گیاه سورانه |
1 کیلوگرم |
رب انار |
2 قاشق غذاخوری |
پیاز |
1 عدد |
آرد |
1 قاشق غذاخوری |
برنج |
1/2 فنجان |
نمک و زردچوبه |
به میزان لازم |
روغن |
به میزان لازم |
دستور تهیه
- ابتدا سورانه را به روش ارائه شده در فوق پاک کنید و بشویید، سپس آن را به قطعاتی به طول یک سانتیمتر برش بزنید.
- پیاز را پوست گرفته و خرد کنید، سپس با کمی روغن در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم تفت دهید تا سبک شود.
- زردچوبه، آرد و گیاه سورانه را به پیاز اضافه کرده و چند دقیقه دیگر به تفت دادن ادامه دهید.
- برنج را شسته و همراه با ۲ الی ۳ لیوان آب در قابلمه بریزید.
- درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و پس از جوش آمدن محتویات قابلمه، حرارت را کم کنید تا برنج و گیاه سورانه کاملا بپزند.
- پس از له شدن برنج و لعاب دادن آش، رب انار را به آن اضافه کنید و آش را بچشید. سپس نمک آش را بچشید.
- اجازه دهید آش روی حرارت ملایم کاملا جابیفتد، سپس حرارت را خاموش کنید و آش را در ظرف سرو بکشید.

خواص گیاه سورانه
برخی از خواص گیاه سورانه عبارتند از:
- کمک به درمان فشارخون بالا، رماتیسم و تصلب شرایین
- تسریع روند بهبود زخمهای کهنه
- سورانه میتواند به درمان نقرس کمک کند. از ترکیب گل، پیاز و بذر آن دارویی گیاهی برای درمان نقرس درست میشود.
- بوییدن گیاه سورانه باعث تسکین سردرد میشود. بوییدن گل سورانه مویرگهای بسته مغز را باز میکند، به باز شدن مجرای بینی کمک میکند و باعث تسکین سردردهای سرد میشود.
- درمان درد سیاتیک، از ترکیب گیاه سورانه و صبر زرد دارویی گیاهی تهیه میشود که در درمان درد سیاتیک موثر است.
- ضماد سورانه با زعفران و تخم مرغ باعث تسکین دردهای استخوانی و از بین رفتن ورمها میشود.
- این گیاه در درمان ورم مفاصل و روماتیسم مفید است.
- از گیاه سورانه برای درمان یرقان و ورم طحال استفاده میشود.
- گیاه سورانه باعث تقویت قوای جنسی میشود و مصرف ۲ گرم از غده سفید آن با زنجبیل، پونه، زیره، شیر تازه و قند در تقویت نیروی جنسی موثر است.
- ترکیبات موجود در این گیاه حاوی عامل ضد سرطان مفیدی هستند.
- گیاه سورانه بادشکن و نیروبخش است.
سخن آخر
سورانه که به آن بن سرخ، لپو و سوره بنه نیز گفته میشود، گیاهی کوهی است که به صورت تازه و خشک استفاده میشود و طعم مطبوع و مزه خاصی به غذا میدهد. این گیاه به صورت مجزا یا همراه با آش و پلو طبخ میشود. آش سورانه علاوه بر طعم منحصر به فرد، خواص زیادی دارد و در درمان بسیاری از بیماریها به کار میرود.
امیدواریم این آش محلی را درست کنید و از خواص بی نظیر آن بهرهمند شوید. فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان آوای خزر به اشتراک بگذارید.
منبع: ستاره
انتهای پیام/1000