داستان وقف اینبار در شهرکهای مازندران
ادعای وقفیبودن اراضی شهرکهای صنعتی چالش بزرگ سرمایهگذاران/ ادعای وقفیت در 6 دانگ از اراضی شهرکهای لاریجان و کاردیکلا و 3 دانگ در شهرک چمستان
هنوز سر و صدای پرونده وقف 5 هزار و 600 هکتار از اراضی جنگلی آقمشهد و بخشی از قله دماوند به گوش میرسد گرچه توقف وقف در قله دماوند اعلام شد اما این آتشفشان فعلاً خاموش است! حالا اما وقف در شهرکها و نواحی صنعتی مازندران حال سرمایهگذاران را در این وانفسای اقتصادی ناخوشتر از همیشه نگه داشته است. خبر از کمیته قضایی در این خصوص داده شده و اوقاف خود نیز با چالش تولیت وقف مواجه است!
آوای خزر – آزاده بابانژاد: یکی از مشکلات سرمایهگذاران در شهرکها و نواحی صنعتی این است که پس از اتمام روند اداری و واگذاری زمین و حتی تأسیس و آغاز بهکار، با موضوع وقفیت اراضی واگذارشده روبرو میشوند؛ زمینهایی که اداهکل اوقاف و امور خیریه استان مازندران مدعی است؛ از ۲ تا ۶ دانگ آنها وقفی است.
در استان مازندران ۳ هزار هکتار اراضی شهرک یا نواحی صنعتی داریم که از این تعداد، ادعا شده ۷۶.۵ هکتار آن موقوفی است. البته این میزان در یکدهه پیش تا ۲۰۰ هکتار بوده و احتمالا با رایزنیها و استفاده از قوانین بیع و معوض یا افراز سهم وقف، و حتی عدم احراز وقفیت، کاهش یافته است.
اکنون در شهرک صنعتی چمستان ۳ دانگ از ۳۸ هکتار اراضی آن ادعای موقوفیت دارد و سرمایهگذارانی که زمین به آنها واگذار شده، اکنون نمیتوانند اسناد مالکیت و تسهیلات دولتی دریافت کنند. حتی برخی از آنها مجوز تأسیس گرفتند یا واحد صنعتی احداث کردند، اما پس از مدتی با ادعای وقفیت مواجه شدهاند.
در شهرکهای صنعتی لاریجان و کاردیکلا اوضاع اسفبارتر است و نهتنها یکسوم یا نیمی از اراضی وقف نیست بلکه ۶ دانگ از سند آن ادعای وقفی بودن دارد، در لاریجان ۳۳ هکتار و در کاردیکلا ۵.۵ هکتار، به طور صد درصد وقفی اعلام شدهاند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران
به طور ویژه درباره اراضی وقفی شهرک صنعتی چمستان گفته است: "چندین جلسه در سنوات قبل برگزار کردیم و به جمعبندیهایی رسیدیم، اما متأسفانه یا پیگیری نشد یا ارادهای برای اقدام نبود".
حسن خیریانپور این را هم گفت که "برای شهرک چمستان به این نتیجه رسیده بودیم که مثلاً اگر دو دانگ از اراضی موقوفی است، از ۱۰۰ قطعه اراضی واگذارشده نیاییم از هر کدام دو دانگ به نام اوقاف سند بخورد بلکه ۲۰ یا ۳۰ قطعه را به اوقاف تحویل بدهیم و بقیه اراضی به صورت صد درصدی در مالکیت سرمایهگذاران باشد تا سرمایهگذار بخاطر ۲ دانگ، برای همیشه گرفتار نباشد".

وی ادامه داد: "اگر برای اوقاف این امکان در شهرک صنعتی وجود ندارد، این امکان برای شهرک وجود دارد که در جای دیگری معوض داده شود، در جلسه قبل این موارد اعلام و حتی موافقت شد اما در عمل اراده و اقدامی نبوده است و ما تأکید داریم که اوقاف و امور خیریه با عزم به حل قضیه وارد شود".
در سوی دیگر، ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان مازندران مدعی است که اصلاً هیچ سندی مبنی بر استعلام در خصوص وقفیت اراضی شهرک صنعتی در هیچ نقطه از مازندران در دست نیست.
این نهاد اعلام کرده که خود نیز با موضوعی به نام تولیت وقف مواجه است مثلاً برخی از اراضی دارای متولی است و آن شخصِ حقیقی راضی به معوض یا فروش نیست!
با این تفاسیر، ادارهکل اوقاف مازندران جهت همکاری و کمک به اقتصاد استان، سه راه حل را پیش پای مسوولان حوزه اقتصاد قرار داده است؛ اول اینکه سهم وقف افراز شود، دوم اینکه سهم وقف خریداری شود و سوم اینکه زمین معوض در اختیار آنها قرار بگیرد.

("افراز" سهم وقف عبارت است از جدا نمودن سهم مشاع شرکا از یکدیگر، به عبارت دیگر تقسیم مال غیرمنقول مشاع بین شرکا به نسبت سهم آنها. برای نمونه، الف ۲ دانگ و ب ۴ دانگ از یک قطعه زمین را در مالکیت دارند. حال اگر الف بخواهد سهم دو دانگ خود را از زمین جدا کند و سهم خود را در تصرف داشته باشد و سهم وی از حال اشاعه خارج شود، به این عمل، افراز میگویند. افراز را به دو دسته تقسیم نمودهاند: افراز اجباری یعنی افراز مال به موجب حکم دادگاه (یا تصمیم ادارهی ثبت) که شرکا را مجبور به قبول قسمت مال مشاع میکند. افراز به تراضی، افرازی است که شرکا به دلخواه خود انجام میدهند).
در همین رابطه اعلام شده است که یک کمیته قضایی دادگستری شکل بگیرد و مسائل مربوطه از این طریق طرح شود، همچنین ورود ادارهکل بازرسی استان به مسئله، راه حلی مناسبی بوده است تا موانع به طور دقیق شناسایی و رفع شود. به طور ویژه درباره موضوع تولیت وقف و ماهیت و افراز اراضی وقفی در شهرکها و نواحی صنعتی مانند چمستان و لاریجان باتوجه به جنگلی و کوهپایهای بودن آنها، مسئله وقف باید به طور دقیق و مستند بازنگری شود.
در مازندران اسناد وقفی به این جهت که روزگاری بخش عمدهای از اراضی جنگلی بوده و به مرور زمان به باغ و مزرعه و مسکونی تبدیل شده است لذا موضوع وقفیت از جنبه حقوقی و ادای دین بسیار حائز اهمیت است، از اینرو یکی از دلایلی که استعلامات سرمایهگذاران شهرکها و نواحی صنعتی از منابع طبیعی و آبخیزداری اخذ شده و توجهی به وقفیت نشد به این دلیل بوده که به عنوان نمونه اراضی شهرک در چمستان یا لاریجان در کنار جنگل یا بخشی در کوهپایه بوده است و به نظر نمیرسید جنگل یا مرتع و دشت، حکم وقفی بودن را بر خود داشته باشند.
در این استان در پرونده آقمشهد و قله دماوند دیدیم که چه سر و صدایی به پا شد و پرونده ادعای وقفیت ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی جنگلی آقمشهد که حتی متولی دارد و از اینرو تصدی و اداره آن نیز با شخص حقیقی بوده و اوقاف در اداره آن دخالتی ندارد؛ هنوز هم سرگشاده است؛ بنابراین اداره اوقاف نیز رسیدگی به چنین مواردی را از موضوعات اصلی دانسته و با حساسیت بالایی دنبال میکند.
انتهای پیام/۱۰۰۱