آوای خزر - آزاده بابانژاد: ۵ دیماه ۱۳۹۸ بود که علیاصغر مونسان وزیر وقت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با همراهی وزیران راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی سفری به استان مازندران داشت؛ یکی از برنامههای این سفر بازدید از باغ تاریخی صفیآباد بود.
بازدید از این اثر تاریخی تحت تدابیر امنیتی صورت گرفت و حتی خبرنگاران و تعدادی از مدیران کل بهویژه سیفالله فرزانه مدیرکل گردشگری مازندران پشت دربهای بسته ماندند. صدا و سیما نیز اجازه فیلمبرداری و عکاسی از محوطه را نداشت و مصاحبه آنها با وزیر گردشگری خارج از باغ و در کنار درب ورودی البته روبروی مناطق شهری و نه روبروی باغ صفیآباد بسته شد.
مونسان در آن روز گفته بود: "توافقاتی جهت راه دسترسی صورت گرفته است و قرار شد تفاهمنامهای بین وزارتخانههای گردشگری و اطلاعات داشته باشیم تا این بنا رسماً تحویل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری بشود و بلافاصله اقدامات بعدی را شروع کنیم".

نهایتا در ۳۰ بهمنماه همین سال، این تفاهمنامه منعقد شد و در پنجم اسفندماه ۱۳۹۸ بود که خبر واگذاری بخشی از باغ تاریخی صفیآباد بهشهر به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رسماً منتشر شد.
از آنجا که کاخ صفیآباد نیاز به بازسازی و مرمت داشت، لذا بنا به گفته فرهاد دژپسند وزیر وقت امور اقتصاد و دارایی، ۵۰ میلیارد ریال به بازسازی این بنای تاریخی اختصاص یافت.
اما در زون تفرجگاهی که حدود ۵ هزار متر مربع است و قرار شد برای بازدید عموم مهیا شود، چه اتفاقاتی تاکنون رخ داده است؟ طی قراردادی، مقرر شد که شهرداری بهشهر محدوده معین را حصارکشی و تجهیزات حفاظتی آن نیز نصب شود.
امروز ۱۲ مهرماه ۱۴۰۱ است، سال گذشته در همین روزها مصاحبهای با شهردار بهشهر داشتم؛ یاسر احمدی در مهرماه ۱۴۰۰ گفته بود: "دغدغه امنیتی این طرح با نصب دوربین برطرف شده است، اما برای دیوارکشی مجموعه نیاز به انتخاب پیمانکار داریم".
در این مدت، پیمانکار نخست طرح خود را به اتمام رساند و پیمانکار دیگری انتخاب شد که اکنون مشغول کار است. البته این را هم باید اضافه کنم که به دلیل امنیتی بودن منطقه، روند اداری تایید پیمانکار با حساسیت بالایی صورت گرفت.
همین روند، عملیات اجرایی طرح را که باید ۶ ماهه به اتمام میرسید با کندی مواجه کردهاست؛ بدین معنا که کارگران پس از تایید استعلامات امنیتی که بین ۲۰ تا ۳۰ روز به طول میانجامد اجازه ورود دارند. اگر کارگر جدیدی قرار است به مجموعه اضافه شود، کار باید تا دریافت پاسخ استعلام او تعطیل شود. ضمن آنکه به صورت دورهای از کارگران استعلام گرفته میشود.

امروز بار دیگر با شهردار بهشهر تماس گرفتم تا ببینم آمادهسازی زون تفرجگاهی باغ تاریخی صفیآباد برای دسترسی مردم به کجا رسیده است. یاسر احمدی میگوید: "پیمانکار جدید مشغول کار است، ۲۵ درصد پیشرفت دارد، کارها به لحاظ امنیتی بودن باغ تاریخی و چکشدن رفت و آمدها به کندی پیش میرود".
او ادامه داد: حصارکشی زون تفرجگاهی تکمیل نشده است؛ اسکلت در ضلع شرقی و جنوبی اجرا شده و دیوار چینی در حال انجام است".
شهردار بهشهر زمان دقیقی را برای پایان طرح اعلام نکرده است، اما میگوید: "اگر کار با روند معمول به پیش برود، حتماً تا پایان سال، میتوانیم کار را به اتمام برسانیم و مردم به باغ تاریخی صفیآباد دسترسی داشته باشند".
با اظهارات شهردار بهشهر مشخص شد که در فاصله مصاحبه مهرماه سال گذشته تا امروز، در خوشبینانهترین وضعیت، میتوان پیشرفت ۱۰ درصدی را برای "طرح احداث جاده دسترسی و حصارکشی زون تفرجگاهی باغ صفیآباد" متصور بود.
رویای قدمزدن در صفیآباد برای بومیان یک مطالبه ۸۰ ساله است و به این ۲۰ سال اخیر بازنمیگردد. گرچه کاخ صفیآباد عمری ۴۰۰ ساله دارد.

هر گردشگری که وارد بهشهر میشود با دیدن بنای تاریخی در دل درختان زیبای سرو، چنار و کاج آنهم بر بام شهر، از ماهیت آن میپرسد. اینکه "منطقه نظامی و امنیتی است و اجازه بازدید نمیدهند" پاسخی است که محلیها از قدیم تا حالا میگویند.
در این دو سال اخیر، اما مردم امیدوار شدند که بتوانند به صفیآباد دسترسی پیدا کنند، صفیآباد باغ رویایی بهشهریهاست و در حسرت بازید از آن به سر میبرند. منطقهای که دلبری میکند و تماشای آن از نزدیک، فعلاً محدودیت دارد.
به گزارش آوای خزر، کاخ صفیآباد یادگار ارزشمندی از دوران صفویه است که به دستور شاه عباس ساخته شد. او به دلیل علاقهای که به نوه خود "صفی" داشت، این کاخ را به افتخارش نامگذاری کرد که در بین بناهای دوره صفویه، صفیآباد بسیار مورد علاقه شاه عباس بوده است. بهشهر دارای ۱۵۰ بنای تاریخی، مکان و منطقه نمونه گردشگری است و با داشتن بیشترین نقاط میراثی و تفریحی، نگین گردشگری مازندران محسوب میشود که متاسفانه آنطور که باید به آن توجه نشده است.
انتهای پیام/۱۰۰۱/آزاده بابانژاد